ARTIKKELI

Ankeriaanpoikaset lentävät Suomeen

Kalatalouden Keskusliitto tuo Englannista pyydettyjä ankeriaanpoikasia maahan. Tänä vuonna Suomen vesiin istutetaan 134 500 ankeriaanpoikasta, joista 60 000 Luonnonvarakeskus istuttaa rannikkovesiin kannanhoidollisista syistä. Kaikkiaan lähes 80 % ankeriaista istutetaan vesiin, joista niillä on aikanaan vapaa pääsy kutuvaellukselle. Istutukset ovat osa hyväksyttyä ankeriaskantojen elvyttämistä kaikkialla Euroopan unionin alueella.

Ankerias (Anguilla anguilla) on vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla. Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti. Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomenkaan rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi. Keväällä 2019 Suomen lajien uhanalaisuusluokituksessa ankerias määriteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi. Nyt tehtävillä istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä.

– Istutettavat ankeriaat on pyydetty Severnjoesta Englannista, jossa pyynti tapahtuu tarkasti säädellyn SEG standardin (Sustainable Eel Group) mukaisesti. Pyydetyistä lasiankeriaista suurin osa käytetään istutuksiin eri puolilla Eurooppaa ja osa istutetaan pyyntialueen vesistöihin patojen yläpuolelle. Ennen Suomeen saapumista ankeriaat ovat olleet karanteenissa Ruotsissa. Saapuessaan ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

Istutukset ovat osa ankeriaskantojen elvyttämistä

EU:n ankeriasasetuksessa istutukset nähdään osana Euroopan ankeriaskannan elvyttämistä. Istutukset vahvistavat paikallista ankeriaskantaa ja lisäävät kutuvaellukselle lähtevien vaellusankeriaiden määrää. Istutettua alkuperää olevien vaellusankeriaiden on todettu aloittavan kutuvaelluksensa yhtä aikaa ja seuraavan samoja reittejä kuin luontaista kantaa olevat lajikumppaninsakin.

– Englannin lounais- ja länsirannikolle saapuu merivirtojen tuomana lasiankeriaita, joista kaikki eivät monien nousuesteiden takia pääse vapaasti nousemaan paikallisiin jokiin. Niitä pyydetään siirrettäväksi paikallisesti patojen yläpuolelle, mutta ylimäärä on hyödyllistä siirtää muualle tuottaviin, mutta vajaasti hyödynnettyihin elinympäristöihin. Ankerias sopeutuu erilaisiin elinympäristöihin ja oikein toteutetut istutukset antavat erinomaisia tuloksia, toteaa tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta.

Ankeriaat saapuvat lentorahtina Helsinki-Vantaalle keskiviikkona 14.8. kello 15.50 laskeutuvalla Finnairin lennolla AY 954 Kööpenhaminasta. Noin tunnin kestävän rahdin purkamisen jälkeen ankeriaat lähtevät välittömästi automatkalle kohti eri puolilla Suomea sijaitsevia vesistöjä. Media on tervetullut seuraamaan ankeriaiden matkaa lentokentältä istutuspaikalle. Helsinki-Vantaalle saapuvia median edustajia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen tiedottaja Tapio Gustafssonille (tapio.gustafsson@ahven.net tai puh. (09) 6844 5914).

Lisätietoja ankeriaan biologiasta, tuonnista ja istutuksista sekä ankeriaskannan hoidosta Euroopassa:
kalastusbiologi Malin Lönnroth (tavoitettavissa 13. ja 14.8.), Kalatalouden Keskusliitto puh. 040 5960 808
tiedottaja Tapio Gustafsson, (tavoitettavissa 12. ja 14.8.), Kalatalouden Keskusliitto puh. (09) 6844 5914
tutkija Jouni Tulonen, Luonnonvarakeskus puh. 029 532 7432
Sustainable Eel Group (SEG), www.sustainableeelgroup.org

Ankeriasistutusten alueelliset yhteyshenkilöt:
Nylands Fiskarförbund – Joan Granqvist puh. 040 354 2317
Uudenmaan Kalatalousyhteisöjen Liitto – Aki Laitila puh. 0400 460 879
Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus – Joonas Rajala puh. 045 171 5544
Etelä-Suomen Merikalastajien Liitto – Teemu Tast puh. 0500 253 261
Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskus – Marko Paloniemi puh. 0400 364 558
Varsinais-Suomen ELY-keskus – Kyösti Nousiainen puh. 050 312 8611
Pohjois-Savon ELY-keskus – Kari Kosunen puh. 0400 251 188