Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Siian poikaset kuoriutuvat näinä päivinä

Siian poikaset kuoriutuvat näinä päivinä. Kymenlaaksossakin kuoriutuminen on täydessä käynnissä. Etelä-Suomen Merikalastajain Liitolla on siian mätiä haudottavana Virolahdella Kantturakosken hautomossa. Vastakuoriutuneita siikoja on jo toimitettu jatkokasvatukseen ja istutuksiin.

Vaellussiika nousee jokiin kutemaan loka-marraskuun vaihteessa. Useissa joissa ei kuitenkaan enää ole lisääntymismahdollisuuksia muun muassa voimalaitosten vuoksi. Kalakantojen ylläpito vaatii siksi jatkuvaa viljelyä.

Lypsettäessä siian mäti on kauniin keltaista, mutta talven mittaan väri muuttuu ruskeaksi. Vuodenvaihteen jälkeen näkyviin tulevat kalanpoikasen silmät, jotka loistavat kirkkaina. Kerällä munan sisällä olevan poikasen piirteet alkavat hahmottua. Tätä vaihetta mädin kehittymisessä kutsutaan silmäpisteasteeksi. Kuoriutumisen lähestyessä poikanen alkaa liikkua munan sisällä. Lopulta se rikkoo munan kuoren ja alkaa uida.

Mädin kuoriutuminen riippuu täysin veden lämpötilasta. Tavallisesti kuoriutuminen ajoittuu huhti-toukokuun vaihteeseen. Kuoriutuvat poikaset uivat itse ulos haudontasuppilosta ja ne johdetaan keräilyaltaaseen. Kuoriutumisvaihe kestää yleensä noin kaksi viikkoa.

Osa vastakuoriutuneista poikasista istutetaan sellaisenaan jokeen ja mereen ja osa menee jatkokasvatukseen. Jatkokasvatus tapahtuu sisämaan luonnonravintolammikoissa. Kasvettuaan kesän suojatuissa oloissa siianpoikaset ovat 10–12 sentin mittaisia ja valmiita merivaellukselle.

Vaellussiika on pyyntikokoisena noin kilon painoinen ja noin viiden vuoden ikäinen. Nykyisen saaliin arvo on kalastajahinnoilla laskettuna noin kaksinkertainen istutuskustannuksiin verrattuna.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Teemu Tast, Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto, puh. 0500 253 261, teemu.tast@kymp.net, www.merikala.fi