Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Laksäsongen är i full gång: vinterfiskare märk dina redskap rätt!

Vinterfiskesäsongen har kommit i gång i hela landet och även laksäsongen är i full gång. Centralförbundet för Fiskerihushållning vill påminna om hur vinterfiskeredskapen ska märkas och vilka fisketillstånd som behövs.

Så här märker du ut dina redskap rätt då du fiskar från isen:

1) Vakar med en diameter över 40 cm ska märkas ut med en stång som sträcker sig minst 1,2, meter ovanför isen. Stången får inte vara vit.

2) Stången förses med en 2 cm hög reflex som är synlig från alla håll.

3) En stång vid varje vak. Om redskapet, eller flera redskaps sammankopplade längd, är över 10 meter ska en stång användas i båda ändarna.

4) Märkningen fullbordas med kontaktuppgifter. Fiskarens namn och kontaktuppgifter samt det märke som anger fiskerätten ska fästas vid stången.

Kom ihåg att märkningen av redskap är en säkerhetsfråga! En tillräckligt hög reflexstång syns på långt håll och varnar den som rör sig på isen att det finns en vak. Kom också ihåg att kolla isläget. Då man rör sig på isen ska det finnas minst fem centimeter kärnis. Om man åker motorkälke till sina fiskeredskap, måste det finnas minst 15 centimeter kärnis.

Närmare information om redskapsmärkning enligt förordningen om fiske finns i Centralförbundet för Fiskerihushållnings broschyr Märk dina redskap rätt

Laken är en delikatess

Laken är en fisk som är aktiv och leker under vintern. Laken är en utmärkt matfisk – köttet är smakrikt och fettsnålt. Laken lämpar sig utmärkt till soppor, att stekas eller som ugnsfisk. Även lakens rom är en stor delikatess, som med fördel kan serveras till blinier. 

Att pilka lake är gratis, men alla andra fiskeformer, så som nätfiske eller att använda katsor eller lakryssjor kräver tillstånd av vattenområdets ägare samt den statliga fiskevårdsavgiften om man är 18–69 år. Betalningsskyldigheten gäller dock inte personer som har hunnit fylla 65 år före den 31.12.2023. Kom ihåg att lagen om fiske förbjuder krokfiske där avsikten är att få kroken att fasta i fiskens yttre sida. Det gäller med andra ord att byta ut lakkronan till exempelvis en mormyska. Fisk som tas som fångst ska avlivas så snabbt och smärtfritt som möjligt med en lämplig metod.

Fiskevårdsavgiften kan betalas i nätbutiken eräluvat.fi, med eräluvat -appen, via det avgiftsfria tjänstenumret 020 69 2424 eller i Forststyrelsens naturum. Fiskevårdsavgiften för ett år kostar 47 euro, för sju dygn 16 euro och för ett dygn 6 euro.

Mer information om redskapsmärkning och lakfiske:

Informatör Tapio Gustafsson
Centralförbundet för Fiskerihushållning
tel. 044 4931 457