Muikku
Muikku (Coregonus albula) on sisävesiemme tärkein talouskala ja Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntakala. Muikku on pienikokoinen parvissa viihtyä lohikala, joka syö lähes pelkästään eläinplanktonia. Lajin tuntomerkkejä ovat rasvaevä ja yläleukaa pidempi alaleuka, päinvastoin kuin sen suurikokoisemmaksi kasvavalla sukulaisella siialla. Muikku kasvaa tavallisesti 10 – 20 senttimetrin mittaiseksi.
Muikun arvoa eräillä sisävesillä kuvastaa se, että siitä on käytetty nimitystä kala, kun muista kalalajeista on käytetty niiden omia nimiä. Varsinkaan Järvi-Suomen alueella muikku ei suosituksia kaipaa. Mujetta löytyy pöydästä useimmiten Savosta, Karjalasta ja Kainuun alueelta. Myös Perämeren rannikolla merimuikulla eli maivalla on oma taattu kannattajajoukkonsa. Kuusamolaisilla ja posiolaisilla on oma pienikokoinen muikkunsa, ”Kitkan viisas”, jonka maine tunnetaan kaukana pitäjien rajojen ulkopuolellakin.
Muikku vaatii viihtyäkseen kirkasta, puhdasta ja hapekasta vettä. Monien muiden lohikalojen tapaan muikku kutee syksyllä. Muikku on nopeakasvuinen kala, se pyydetään keskimäärin 2 – 3-vuotiaana.
Muikun kutu ja kasvu
Muikun elinkierrolle on tyypillistä lyhyt elinikä, nuorena alkava lisääntyminen sekä kannan tiheydestä riippuvat kasvunopeus ja lisääntymiskyky. Muikun lyhyeen elinikään ovat syynä luonnollinen petojen aiheuttama kuolevuus sekä kalastus. Muikkukannan keski-iän noustessa naaraiden osuus kannassa kasvaa, mikä saattaa vaikuttaa lisääntymiseen siten että kaikille naaraille ei löydy koiraita kutupariksi.
Muikku tulee sukukypsäksi toisena elinvuotenaan. Se on syyskutuinen kala, jonka kutuaika vaihtelee lokakuusta marraskuulle vesistön mukaan. Yleensä kutu alkaa, kun veden lämpötila laskee alle kuuteen asteeseen. Muikun kutu on parikutu, jossa naaras ja koiras pohjan läheisyydessä parvessa tehtyjen esileikkien jälkeen pyrähtävät kylki kyljessä ylöspäin kohti pintaa. Naaras laskee koiraan hedelmöitettäväksi parinkymmenen mätimunan ryppään. Naaras voi kutea usean koiraan kanssa. Hedelmöittynyt mäti laskeutuu pohjalle ja mätimunat kuoriutuvat jäidenlähdön aikoihin. Kuoriutuessaan poikaset ovat noin kahdeksan millimetrin mittaisia. Poikaset kerääntyvät aluksi parvina matalaan rantaveteen ja noin kuukauden ikäisinä ne siirtyvät syvemmälle. Joissain vesistöissä esiintyy myös kevättalvella kutevia muikkuja.
Muikku kasvaa ensimmäisenä kesänä 8 – 14 senttiseksi, minkä jälkeen kasvu hidastuu. Kasvun hidastuminen johtuu siitä, että sukutuotteiden kehittyminen vie pääosan ravinnosta saadusta energiasta. Samassa vesistössä saattaa olla eri tahtiin kasvavia muikkuja. Useissa järvissä muikku elää vain 4 – 6-vuotiaaksi.
Muikun kalastus
Muikku on Suomen sisävesien tärkein talouskala. Nopeakasvuinen muikku pyydetään keskimäärin 2 – 3-vuotiaana. Muikkua kalastetaan verkoilla, nuotalla, troolilla ja rysällä. Kutuaikana muikuista saadaan arvokasta mätiä. Muikkukadosta puhutaan, kun muutama perättäinen vuosiluokka jää heikoksi. Muikun kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis vuonna 2020 oli noin 2 miljoonaa kiloa ja vapaa-ajankalastuksen saalis noin 2,6 miljoona kiloa. Vapaa-ajankalastajat pyytävät muikkua pääasiassa kohoverkoilla tai pohjaan lasketuilla verkoilla heinä-elokuun aikana. Muikku kestää voimakasta kalastusta, mutta voimakkaalla kalastuksella voi olla vaikutuksensa kannan kehitykseen. Muikkukannan tiheys heijastuu usein muihin kalakantoihin. Muikku vaikuttaa muiden ulappalajien esimerkiksi siian kasvunopeuteen ja esiintymiseen. Runsas muikkukanta on tärkeä ravintolähde petokaloille.
Muikun levinneisyys
Muikkua esiintyy Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Muikku on tullut vesistöihimme luultavasti jo noin 10 000 vuotta sitten. Merialueella muikkua tavataan pääasiassa Perämeren ja Suomenlahden itäosan vähäsuolaisissa vesissä. Parvikalana muikku viihtyy parhaiten suurilla ja avonaisilla selkävesillä. Kala suosii puhtaita ja kirkkaita vesiä, mutta tulee toimeen kohtalaisen ruskeissa ja rehevissä vesistöissä.
Muikku ruokakalana
Muikku on yksi herkullisimmista kaloistamme. Muikussa on paljon hyödyllisiä Omega-3-rasvahappoja. Muikun pienirakeinen mäti on erityisen herkullista ja arvostettua.
Muikut voi valmistaa paistamalla, uunissa tai savustamalla. Muikkua käytetään myös kalakukon täytteenä.
Oheisella videolla kalamestari Kari Nyberg näyttää miten muikku perataan kolmella eri tavalla. Muikun voi myös fileoida – sen opit myös videolta!
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationSuomen suurin muikku painoi 634 grammaa ja se pyydettiin verkoilla Inarijärvestä vuonna 2021. Katso kaikki ennätyskalat
Muikun pyyntimuodot: verkko, nuotta, trooli ja rysä