Kuha
Kuha (Sander lucioperca) on todellinen petokala. Kuhalla on suuri suu, sen suupielet ulottuvat silmän taakse. Leuoissa on teräviä, pieniä hampaita ja näiden lisäksi ylä- ja alaleuan etuosassa on kaksi pitempää torahammasta. Kuhan ulkoista muotoa kuvaa hyvin sen tieteellinen lajinimi lucioperca eli ”haukiahven”. Tavallisimmat kuhat ovat noin 1 kg painoisia, mutta suurimmat painavat yli 10 kg. Kuhan laksisääteinen pyyntimitta on 42 senttimetriä. Kuha on Uudenmaan maakuntakala.
Kuha on lämpimän veden kala ja ympäristönsä suhteen vaativa. Kala viihtyy erityisen hyvin suurissa sameavetisissä järvissä, joissa on riittävästi happea. Kuha viihtyy myös humuspitoisissa vesissä.
Kuhat liikkuvat yleensä pienissä parvissa tai yksittäin. Keväällä ja alkukesällä kuhat viettävät päiväsajan syvemmällä ja illan tullen siirtyvät lähemmäs pintaa saalistamaan. Syksyllä kuha saalistaa myös päivällä pinnan läheisyydessä. Kuha pystyy saalistamaan hämärässä paljolti hyvän näköaistinsa avulla. Kuhalla on silmien verkkokalvon takana kissan tapaan heijastava kalvo. Kuha ajaa yleensä saalistaan takaa, koska se ei pysty nopeisiin syöksyihin hauen tapaan. Tätä ominaisuutta myös kuhan uistelijat käyttävät hyväkseen. Kuhakoiraat vartioivat kehittyvää mätiä. Tällöin koiraat käyvät ahnaasti kiinni uistimeen, ja siten alkukesän saalis saattaa koostua lähes kokonaan koiraista.,
Kuhan kutu ja kasvu
Kuhan kutuaika ajoittuu touko-kesäkuuhun. Kuha kutee matalaan noin 1-3 metrin syvyyteen kovalle sora-, hiekka- tai savipohjalle, joissa mielellään saisi olla risukkoa mätijyvien kiinnittymistä varten. Kuhavesien yhtenä hoitokeinona onkin käytetty katajanhavuturojen asettamista sopiville kutualueille.
Tehokkaana lisääntyjänä keskikokoinen kuhanaaras tuottaa jopa 100 000 – 200 000 mätimunaa. Muutamassa viikossa kuoriutuvat poikaset kasvavat yleensä ensimmäisen kesän aikana noin 6 – 10 senttimetrin pituisiksi.
Kuhan kalastus
Kuha on tavoiteltu saalis järvi- ja rannikkoalueilla. Kuhan uistelusta ja jigauksesta on tullut suosittu pyyntimuoto vapaa-ajankalastajien keskuudessa. Kuhan ollessa syönnillä ei ole tavatonta, että kuhia saadaan siiman päähän kymmeniä illassa. Kuha on sisävesialueen kaupallisen kalastuksen taloudellisesti tärkein kalalaji. Kaupallisessa kalastuksessa kuhaa pyydetään pääsääntöisesti rysillä ja verkoilla.
Kuhasaaliit ovat kasvaneet tasaisesti viimeisten vuosikymmenien aikana. Saaliiden kasvu johtuu osin kalastuksen lisääntymisestä, osin kuhakantojen voimistumisesta istutusten, rehevöitymisen ja lämpien hellekesien ansiosta.Vuonna 2020 vapaa-ajan kalastajien kuhasaalis oli 2,7 miljoonaa kiloa ja kaupallisten kalastajien saalis 1,1 miljoonaa kiloa.
Kuhan yleinen pyyntimitta on 42 senttimetriä.
Kuha ruokakalana
Kuha on ruokakala parhaimmasta päästä. Kuhan valkoista ja vähäruotoista lihaa pidetään erittäin maukkaana. Muiden ahvenkalojen tapaan kuhan ruodot on helppo poistaa ruoanvalmistuksen tai ruokailun yhteydessä. Kuha on monen mielestä parhaimmillaan sen painaessa vajaasta kilosta suunnilleen puoleentoista kiloon.
Kuhan levinneisyys
Eurooppalaisena kalana kuha esiintyy maassamme levinneisyysalueensa äärirajoilla. Maassamme kuhan pohjoinen levinneisyysraja kulkee lännessä Miekojärven kautta itärajamme taakse Äänisjärveen. Kuha ei ole päässyt luontaisesti levittäytymään maamme kaikkiin järviin johtuen lähinnä jokiemme koskisuudesta. Kuhaa onkin istutettu paljon kuhattomiin järviin. Monet nykyisistä kuhajärvistä ovat ihmisen istutustoiminnan tulosta. Rannikkovesissä kuhaa esiintyy lähinnä Suomenlahdessa ja Saaristomeressä. Pohjanlahden puolella kuhaa esiintyy harvakseltaan vain muutamalla pienellä alueella. Ahvenanmaalla kuhaa tavataan lähinnä sisäsaaristossa.
Kuhan valmistaminen ruoaksi
Kuha on erinomainen ruokakala ja juuri tästä syystä himoittu saalis siiman päässä. Tavanomaisesti kuha voidaan valmistaa fileoimalla sekä paistamalla kuhafileet pannulla. Toinen tavallinen tapa on esimerkiksi valmistaa kokonainen kuha uunissa.
Oheisella videolla kalamestari Kari Nybergin ohjeet kuhan käsittelyyn. Videon vinkeillä opit fileoimaan kuhan käden käänteessä!
You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationSuomen suurin kuha painoi 14,9 kiloa ja se pyydettiin uistelemalla Etelä-Hämeestä vuonna 2013. Katso kaikki ennätyskalat
Kuhan pyyntimuodot: pilkkiminen, heittokalastus (jigaus), vetouistelu, pyydyskalastus, iskukoukku