Kalatalouden Keskusliitto etsii Suomen parasta osakaskuntaa 2021. Kilpailuun osallistumisaika on päättynyt ja käynnissä on osallistujien läpikäynti sekä arviointi. Tarkastelemme osakaskunnan erinomaisuutta monesta näkökulmasta. Yllä olevien lisäksi kalaveden hoidon suunnitelmallisuus, jolla kalojen luontainen lisääntyminen turvataan, yhteistyö tai kalastuksenvalvonnan aktiivisuus ovat tärkeitä kriteerejä. Omistusrakenteen pirstaloitumisen vastatoimet, kuten yhdistämiset tai omistusrajoja ylittävä yhteistoiminta, antavat yhtä lailla lisäpisteitä.

Keskusliitto valitsee marraskuussa kolme parasta ehdokasta. Näiden toiminnasta kirjoitetaan vuonna 2022 Suomen Kalastuslehteen ja Fiskeritidskrift för Finland -lehteen artikkelit sekä julkaistaan valtakunnallinen lehdistötiedote. Nämä kolme saavat myös lehtien vuosikertatilaukset kolmelle haluamalleen henkilölle vuodelle 2022, sekä keskusliiton upeita tuotteita. Näistä kolmesta yksi on tietenkin Suomen PARAS osakaskunta. Voittajan edustajat (2 hlöä) kutsutaan valtakunnalliselle kalatalousaluepäiville 2022 esittelemään osakaskunnan toimintaa. Keskusliitto kustantaa matka- ja yöpymiskulut.

Suomen paras osakaskunta -kilpailun säännöt

 1. Kilpailun järjestää Kalatalouden Keskusliitto. Kilpailun järjestämiseen on saatu tukea maa- ja metsätalousministeriön kalastuksenhoitomaksuvaroista.
 2. Kilpailuun osallistutaan sähköpostilla, joka lähetään osoitteeseen kalastus(at)ahven.net. Sähköpostissa tulee olla ilmoittajan sekä kilpailuun ilmoitetun osakaskunnan yhteystiedot. Mikäli nämä puuttuvat, ei ehdotusta käsitellä. Sähköpostin otsikoksi ”Suomen paras osakaskunta” ja viestikenttään vapaamuotoiset perustelut.
 3. Välillä 15.3.2021 – 30.9.2021 Keskusliittoon saapuneet vastaukset hyväksytään.
 4. Kalatalouden Keskusliiton nimeämä raati valitsee marraskuussa 2021 ehdokkaista kolme parasta ja niistä yhden voittajan eli Suomen parhaan osakaskunnan. Voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.
 5. Ehdokkaat arvioidaan seuraavien kriteerien mukaan:
  • Toiminnan vastuullisuus. Osakaskunnan kalaveden hoito ja kalastuksenvalvonta on suunnitelmallista, osakaskunta tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa sekä hoitaa talouttaan.
  • Toiminnan aktiivisuus. Osakaskunta kokoontuu säännöllisesti, myy kalastuslupia ja järjestää tapahtumia, kuten kalastuskilpailuja ym.
  • Toiminnan avoimuus. Osakaskunta myy kalastuslupia muille kuin osakkaille tai kyläläisille ja tiedottaa päätöksistä ja ajankohtaisista asioista.
  • Yhteystietojen löydettävyys. Osakaskunta tekee vuosittain lakisääteiset ilmoitukset Aluehallintovirastolle ja Maanmittauslaitokselle sekä kalatalousalueelle. Yhteystiedot ovat löydettävissä myös osakaskunnan omilta netti- tai Facebook -sivuilta.
  • Lisäpisteitä voi saada mm. sähköisten palveluiden käytöstä kuten nettiluvanmyynnistä tai etäkokouksista sekä osakaskuntien yhdistymisen tai yhteistoiminnan kehittämisestä. Myös
  • Erikoisuudet kuten erikseen valittu tiedotus- tai ympäristövastaava tms. huomioidaan.
 6. Raadin ratkaisuista ei voi valittaa.
 7. Palkinnot. Raadin valitsemista ehdokkaista (kolme osakaskuntaa) kirjoitetaan vuonna 2022 Suomen Kalastuslehteen ja Fiskeritidskrift-lehteen artikkelit sekä esittelemme osakaskunnat lehdistötiedotteessa syksyllä 2021. Nämä kolme saavat myös lehtien vuosikertatilaukset (joko Kalastuslehti tai Fiskeritidskrift) vuodelle 2022 kolmelle haluamalleen henkilölle, sekä keskusliiton upeita tuotteita. Lehdet ja tuotteet toimitetaan osakaskunnan ilmoittamiin osoitteisiin. Voittajaksi valitun Suomen parhaan osakaskunnan edustajat (2 hlöä) kutsutaan valtakunnalliselle kalatalousaluepäiville 2022 esittelemään osakaskunnan toimintaa. Keskusliitto kustantaa matka- ja yöpymiskulut.
 8. Kilpailussa voidaan myöntää erikoispalkinto jollekin erityiselle osakaskuntateolle tai tavallisesta poikkeavalle toimintatavalle.

Kilpailuun ilmoitettuja yhteystietoja käsitellään tietosuojaselosteemme mukaisesti.