Search
Close this search box.

ARTIKKELI

18. kerta

Lapsia onkimassa Helsingin Vanhankaupunginkosken suvannolla Valtakunnallisena kalastuspaivana vuonna 2023.

Valtakunnallista kalastuspäivää vietettiin 18. kerran. Eri paikkakunnilla toukokuussa ja elokuussa järjestetyt tapahtumat veivät lapset kalavesien äärelle hankkimaan uusia elämyksiä ja tutustumaan kalastusharrastukseen. Monelle lapselle päivä oli ensimmäinen kosketus kalastukseen.

Valtakunnallinen kalastuspäivän virallinen tehtävä on tuoda kalastusta esille. Vuodesta 2006 alkaen päivä on tutustuttanut jo yli 100 000 lasta ja nuorta kalastukseen ympäri Suomen. Tapahtumaa osataan erityisesti opettajien puolelta jo odottaa ja siitä tuleva palaute on aina positiivista sekä osallistuneiden opettajien ja oppilaiden että järjestäjien puolelta.

Kalastuspäivän tavoitteena on tuoda esille positiivista kuvaa kalasta ja kalastuksesta, innostaa lapsia ja nuoria sekä perheitä hyvän harrastuksen pariin, lisätä kalastukseen ja luontoon liittyviä tietotaitoja sekä edistää monipuolista kalastusta ja kalankäyttöä kouluissa ja koululaisten parissa. Eikä pidä unohtaa enemmän meitä aikuisia koskevaa tavoitetta aktivoida meitä aikuisia toimintaan nuorten kanssa.

Suomen 4H-liiton kanssa viime vuonna alkanut pedagoginen yhteistyö kahdeksalla eri paikkakunnalla sai jatkoa tänä vuonna. Viime vuoden tapahtumat onnistuivat erinomaisesti ja kaikki mukana olleet halusivat jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä.

Tänä vuonna Valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtumia järjestettiin 38 eri puolilla Suomea ja niihin osallistui yhteensä yli 4200 koululaista. Tapahtumia olivat järjestämässä Kalatalouden Keskusliitto sekä alueelliset kalatalouskeskukset yhteistyökumppaneineen. Valtakunnallisena kalastuspäivänä oli luvassa ohjattua ongintaa, eri kalastusmenetelmiin tutustumista, kalojen tunnistusta, kalan käsittelyä sekä terveellistä ja maistuvaa kalaruokaa. Tärkein ja odotetuin aktiviteetti on aina kalastamaan pääseminen.

Helsingissä ongittiin huippupaikalla

Helsingissä Valtakunnallista kalastuspäivää vietettiin Vanhankaupunginkosken suvannolla 24. toukokuuta. Suosittu tapahtuma toi lähes 400 helsinkiläistä koululaista opettajineen kalaan yhdelle Suomen parhaista kalapaikoista.

Suvannon äärellä koululuokat pääsivät kala- ja luontoaiheiselle rastikierrokselle. Rasteilla harjoiteltiin kotimaisten kalalajien tunnistusta, tutustuttiin kalastustekniikoihin, kalan käsittelyyn ja päästiin myös maistelemaan suussa sulavia silakkapihvejä. Rastikierros huipentui ongintapaikalle, jossa jokainen halukas sai onkia ohjatusti.

Valtakunnallisen kalastuspäivän Helsingin tapahtuman järjestelyissä oli Kalatalouden Keskusliiton toimiston väen lisäksi mukana muun muassa Helsingin kaupungin Kulttuuri ja vapaa-aika (Liikuntapalvelut). Koululaisten onginnassa avusti reipas joukko Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen nuoria, joista osalle kalastus oli uusi toimintamuoto.

Kalabongauskisassa kalalajiennätys

Koululuokkien kalabongauskisa järjestettiin 22.–26.5., osana Valtakunnallista kalastuspäivää. Kisassa on tarkoitus pyydystää koko luokan voimin mahdollisimman monta eri kalalajia viikon aikana. Leikkimielisessä kisassa tyyli on vapaa. Koko luokka voi käydä yhdessä kalassa, tai fisuja voi narrata pienimmissä kaveriryhmissä, myös koulupäivän ulkopuolella. Eniten lajeja kerännyt luokka voittaa jokaiselle oppilaalle kalastusvälineet.

Kisa oli tänä vuonna kovatasoinen. Mielenkiintoista kisan tuloksissa on se, että kaksi kovinta tulosta tuli yläkoulun puolelta. Yläkouluissa yhteisen kalastusretken järjestäminen on ainekohtaisesta tuntiopetuksesta johtuen huomattavasti kovemman työn takana kuin vapaamman alakoulun puolella. Onneksi opettajilta löytyy yhteistyötahtoa ja oppilailta intoa.

Kisan voitti Helsingin Hiidenkiven peruskoulun 9 C luokka, joka sai pyydettyä huimat 18 eri kalalajia, mikä on kisan ennätys. Luokka kävi kalastamassa yhdessä biologian tunnilla, jolloin he saivat seitsemän eri kalalajia. Tämän lisäksi innokkaimmat kävivät pyytämässä itsenäisesti 11 lajia lisää. Mahtavat palkinnot käytiin luovuttamassa oppilaille perjantaina juuri ennen kesäloman alkua. Oppilaat ja opettajat olivat iloissaan ja täysin yllättyneitä hienosta pääpalkinnoista: ”Onko nää kaikki meille?”

Rautalammilla vahva perinne bongauskisassa

Toiseksi tullut Mustasaaren keskuskoulun 9 B luokka sai kokoon 14 lajia ja kolmanneksi tullut Rautalammin Matti Lohen koulun 5 A luokka 13 lajia. Komeita tuloksia nekin. Kaikkiaan kisaan osallistui 24 koululuokkaa ympäri Suomen, Helsingistä Rovaniemelle. Rautalammilla on vahvat perinteet kisaan osallistumisessa. Matti Lohen koulu on osallistunut kisaan alusta saakka vuodesta 2016 ja tänäkin vuonna heiltä osallistui kolme luokkaa. Voittoon koulun luokka on yltänyt vuonna 2021.

Kisaan osallistuneiden luokkien ilmoittama kalalajien määrä vaihteli yhdestä kahdeksaantoista. Kisaan osallistuminen kannattaa saadun saaliin määrästä riippumatta. Pääpalkinnon lisäksi arvoimme nimittäin kalastusvälineitä neljälle kisaan osallistuneelle luokalle. Palkinnot menivät Mustasaaren keskuskoulun 9 B luokalle Mustasaareen (14 lajia), Kotkansaaren koulun Haukkavuoren toimipisteen 4 I luokalle Kotkaan (6 lajia), Porokylän koulun 4B luokalle Nurmekseen (6 lajia) ja Toijan koulun 5. luokalle Saloon (4 lajia).

Kilpailun upeista palkinnoista vastasivat Finlandia-uistin Oy, Rapala, Kuusamon Uistin Oy, OPM International Oy, Daiwa Scandinavia ja Abu Garcia. Iso kiitos jälleen kerran mahtavista palkinnoista yhteistyökumppaneillemme.

Opetusmateriaalia löytyy netistä

Jos kalalle lähtö syystä tai toisesta ei koululuokalta onnistu, Kalatalouden Keskusliiton nettisivuilta löytyy iso määrä erilaisia kala-aiheisia tehtäviä ja pelejä. Esimerkiksi pelaamalla kalabingoa kalabongausviikon aikana koululuokka voi olla mukana kala-aiheisten palkintojen arvonnassa.

Valtakunnallista kalastuspäivää varten suunnitellusta Kalastus on kivaa -esitteestä on tullut suosittu opetusmateriaali koululaisten kanssa töitä tekevien parissa. Esitettä tilataan keskusliitosta paljon myös muihin tilaisuuksiin kuin vain kalastuspäivään. Samoin tänä vuonna uudistettu Tietoa kalasta -opettajan opas on saanut hyvän vastaanoton. On ollut hienoa huomata, että lasten ja nuorten parissa tehdään paljon työtä kalastukseen liittyen.

Osakaskunnat järjestämään tapahtumia

Vaikka tapahtuma on jo vuosia ollut erittäin suosittu siihen osallistuneiden parissa, ei ole syytä jäädä makaamaan laakereilleen. Ensi vuoden tapahtuman suunnittelua on keskusliitossa jo aloitettu ja kenties tapahtumaan on tulossa jotakin uutta ensi vuodeksi.

Kalatalousalueiden ja erityisesti osakaskaskuntien kannattaa olla aktiivisia kalastuspäivän suhteen ja miettiä miten omalla alueella saataisiin järjestettyä koululaisille suunnattu tapahtuma. Rahoitusta tapahtumaan voi hakea ELY-keskukselta. Suunnitteluapua voi kysyä omasta kalatalouskeskuksesta ja yhteistyökumppaneina voivat toimia niin paikalliset vapaa-ajankalastaseurat, naapuriosakaskunnat, Martat, Maa- ja kotitalousnaiset kuin 4H-yhdistykset. Esimerkiksi Pohjois-Savon Rasvanki-Virmasveden osakaskunta on jo vuosia järjestänyt joka vuosi tapahtuman omalla alueellaan. Näin niitä uusi toimijoita saadaan osakaskuntatyön pariin.

Valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtumapaikat

Koululuokkien kalabongauskisan tulokset

Opetusmateriaalia kaloista

Valtakunnallisen kalastuspäivän järjestävät Kalatalouden Keskusliitto jäsenjärjestöineen yhteistyössä eduskunnan kalakerhon sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Suomen 4H-liitto ja kalastusvälineyritykset. Päivää rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö kalastonhoitomaksuvaroista.

Kirjoitus on julkaistu Suomen Kalastuslehdessä 6/2023.

Teksti ja kuva Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto

Tilaa Suomen Kalastuslehti itsellesi tästä