Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Ken on maassa maukkain

Kalastajaveneet kokoontuvat Stadin silakkamarkkinoilla Kauppatorin rantaan.

Silakkaraati on jo 1970-luvulta lähtien kokoontunut Helsingin silakkamarkkinoiden ensimmäisenä päivänä valitsemaan vuoden maustekalaa ja vuoden silakkayllätystä. Minulla oli tänä vuonna kunnia päästä mukaan raatiin.

On sunnuntaiaamupäivä 2. lokakuuta ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen on juuri virallisesti avannut Helsingin silakkamarkkinat. Markkinahumu on käynnistynyt Kauppatorilla. Tänä vuonna 12 kalastajaa myy hopeakylkistä kalaa suoraan veneestään ja 15 kalastajalla on myyntipaikka torin Kalastajakujalla.

Itse olen kaupungintalon ravintolassa. Tehtävänäni on yhdessä kahdeksan muun silakan- ja ruuanystävän kanssa maistella ja valita kolme parasta tuotetta Vuoden maustekala ja Vuoden silakkayllätys kilpailussa. Kello on 11 ja seuraavien kolmen tunnin aikana tarkoituksena on koemaistaa 12 erilaista maustekalaa ja 16 silakkayllätystä.  

Helsingin tapahtumasäätiön Riikka Kastu johtaa tapahtumaa ja käy läpi kilpailun taustat ja säännöt. 1970-luvulta lähtien vuosittain eri ihmisistä koostuva silakkaraati on käynyt läpi mittavan urakan selvittääkseen mitkä tuotteet ovat hyvistä ne kaikkein parhaimmat. Kastu on edellisenä päivänä noutanut kalat niiltä kalastajilta, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan kilpailuun. Jokainen kalastaja saa ilmoittaa mukaan yhden tuotteen kumpaankin kilpailuun. Me aloitamme maustekaloilla, minkä jälkeen pidämme pienen tauon lepuuttaaksemme makunystyröitämme ja jatkamme maistelua silakkayllätysten parissa.

Sukellus makujen maailmaan

On aika istuutua kauniisti katetun pitkän pöydän ääreen. Ensimmäinen maustekala tarjoillaan. Työ alkaa syvän hiljaisuuden vallitessa, mutta pian päästään vauhtiin. Ehdimme jutella niitä näitä kalojen maistelun lomassa. 

Huomaan pian olevani keltanokka makujen maailmassa. Tai sanottaisiinko niin, että tiedän mikä on mielestäni hyvää ja mikä ei, mutta olen vaikuttunut muiden raatilaisten taidoista löytää kaloista erilaisia makuvivahteita. Meidän jokaisen edessä on pistetaulukko. Kalat arvostellaan neljän eri periaatteen mukaan: maku, ulkonäkö, tuoksu ja koostumus. Pisteskaala on 1–5, joista 5 on paras. Jokaisen raatilaisen pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä kerännyt tuote on voittaja.

Silakkaraati arvio kaikki kilpailuun osallistuneet kalatuotteet yhteiseen taulukkoon.
Silakkaraati arvioi kaikki kilpailuun osallistuneet kalatuotteet yhteiseen taulukkoon.

Paperissa on myös tilaa vapaamuotoisille vastauksille. Kastu painottaa vapaamuotoisten vastausten tärkeyttä. Vastaukset kerätään yhteen ja annetaan kalastajille. Kastun mukaan ne ovat tärkeitä kalastajien pohtiessa, miten he voisivat kehittää omia tuotteitaan. 

Maustekaloja tarjoillaan meille jatkuvalla syötöllä. Vaikka maustekala valmistetaan perinteisellä reseptillä, löydämme niistä pieniä vivahde-eroja. Esimerkiksi makean ja suolan välinen tasapaino. Itselleni on maun lisäksi tärkeää kalan tuntuma suussa. Vaikka olenkin noviisi makujen maailmassa, pystyn silti antamaan keskusteluun uutta tietoa Kalatalouden Keskusliiton kalastusbiologina. Esimerkiksi sen, että maustekala on aina tehty kilohailista, ei silakasta ja että kilohailin tunnistaa terävästä vatsasta (huom. kilohaili on ruotsiksi vassbuk, vass = terävä ja buk = vatsa). 

Perinteinen maustekala valmistetaan kilohailista.
Perinteinen maustekala valmistetaan kilohailista.

Ja nyt seuraa pieni tunnustus. En ole aikaisemmin ollut mikään maustekalan ystävä, vaan olen ostanut silakkamarkkinoilta aina vain silakkayllätyksiä. Mutta 12 maustekalan jälkeen on pakko tunnustaa että aina oppii uutta. Maustekala on hyvää!  

Vain mielikuvitus asettaa rajat

Lounaan jälkeen on aika sukeltaa silakkayllätysten pariin. Jos maustekaloissa makuskaala olikin aika rajallinen, niin silakkayllätysten kohdalla vain mielikuvitus voi olla rajoittavana tekijänä. Mikä makujen maailma!

Oikeastaan maulla on aika vaikeaa kilpailla. Viime kädessä ihmisten kokevat maut varsin henkilökohtaisesti, meistä jokaisella on omat makumieltymyksensä. Siitä huolimatta Kastun ilmoittaessa maistelun jälkeen tuotteelle annetut pisteet, huomaamme että raati on ollut sen maun suhteen varsin yksimielinen. Korkeimmat pisteet ovat pääasiassa menneet samalle tuotteille. Raati ei saanut tietää tuloksia etukäteen, vaan jouduimme kiltisti odottamaan, että kello lyö 16 ja tulokset julkistetaan yleisölle. Perinteisesti palkitut tuotteet myydään loppuun jo sunnuntaina tai viimeistää seuravana päivänä.

Yleensä pidän eniten uusista ja jännittävistä mauista ja oli yllättävää huomata että annoinkin korkeimmat pisteeni varsin perinteisille silakkatuotteille. Liekö syy nykyisessä maailmantilanteessa ja alitajuisesti hain tuttuja ja turvallisia makuja lapsuudesta?

Iloiset voittajat

Hieman ennen kello 16 väkeä alkaa kokoontua purjelaiva Vivanin edustalle. Palkintojen jako lähestyy. Olen yhtä utelias kuin muutkin tietämään kuka on voittanut ja miten minun oma suosikkini pärjäsi kisassa.

Vuoden maustekala kilpailun voittaja on Magnus Nyholm Porvoon Tirmosta. Toinen palkinto menee Leif ja Gerd Bergmanille Ahvenanmaan Getaan ja kolmas sija Jörgen ja Johanna Kellgrenille Porvoon Pellinkiin.

Stadin silakkamarkkinoiden tuotekilpailujen palkitut voittajat vuodelta 2022.
Stadin silakkamarkkinoiden tuotekilpailujen palkitut voittajat vuodelta 2022.

Vuoden silakkayllätys kilpailun voitto menee taivassalolaisten Pirjo ja Reima Salosen valmistamalle tillisilakalle. Raati piti tuotteen kauniista asettelusta ja sen pippurisen raikkaasta ja tasapainoisesta mausta. toisen palkinnon saa Inkoon Degerbyn Krister Hellströmin chilisilakka ja kolmannen palkinnon saa Liisa Vainion suutarinohi Taivassalosta.

Palkintojen jaon jälkeen voittajista otetaan iloisia valokuvia. Me Vivanin edustalle kokoontuneet raatilaiset olemme vähintään yhtä iloisia. Päivä on ollut erinomaisen hauska ja opettavainen matka, niin uusien ystävien kuin makujen maailmaan. Kauan eläköön silakka ja maustekala – ja kiitos kaikille taitaville kaupallisille kalastajille, jotka kerran vuodessa tuovat lähikalaa ja saaristolaiselämää viikoksi Helsingin sydämeen.

Silakkaraati 2022

Sören Lillkung, Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja ja silakkaraadin puheenjohtaja

Daniel Sazonov, Helsingin kaupungin apulaispormestari

Malin Lönnroth, Kalatalouden Keskusliiton kalastusbiologi

Benjamin Skwarek, Helsingin nuorisoneuvosto

Marjukka Mikkola, Uudenmaan Martat

Elina Ovaskainen, Maa- ja metsätalousministeriön eritysiasiantuntija

Jonas von Wendt, Hufvudstadsbladetin toimittaja

Mika Jokela, Finlandia-talon keittiöpäällikkö

Viivi Maskulin, ruoan ja koulutuksen asiantuntija

Kirjoitus on julkaistu Suomen Kalastuslehdessä 7/2022.

Teksti Malin Lönnroth, Kalatalouden Keskusliitto

Kuvat Tapio Gustafsson, Malin Lönnroth ja Heidi Moisio, Kalatalouden Keskusliitto

Tilaa Suomen Kalastuslehti itsellesi tästä