ARTIKKELI

Lohjanjärven eräpoliisit

Lohjanjärven eräpoliisit valvomassa kalastusta Lohjanjärvellä.

Lohjanjärven eräpoliisit valvovat kalastusta Lohjanjärvellä. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos koulutti tänä keväänä 12 eräpoliisia ja viisi päällystöön kuuluvaa henkilöä kalastusvalvonnan saloihin. Kalastuksenvalvontaa on lisätty toimialueella tänä vuonna ja toiminnan jatkokin näyttää hyvältä.

Poliisivene ajaa hiljaa ulos Hiidensalmesta kohti Lohjanjärven ulappaa. Lohjanjärven eräpoliisit ylikonstaapeli Pasi Huhta ja vanhempi konstaapeli Mika Heikkinen ovat lähdössä illan työvuorolleen, johon kuuluu kalastuksenvalvontaa Lohjanjärvellä. Huhta kalastaa itse vapaa-aikanaan ja metsästystä harrastava Heikkinen on yksi laitoksen eräyhdyshenkilöiksi nimetyistä poliiseista.

Lohjanjärvellä ranta on aina varsin lähellä ja tänään on tarkoitus valvoa muun muassa rapumertojen ja verkkojen merkintöjä. Heti alkuun Heikkinen kehuu Kalastusrajoitus.fi -sivustoa. Sieltä löytyy hänen mukaansa kaikki tarpeellinen. Nettisivusta pitäisi viestiä enemmän kalastajille. Hänen mukaansa harva kalastaja tietää sen olemassaolosta.

Kaikki lähti koulutuksesta

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Juha Rosendahl oli keväällä yhteydessä Kalatalouden Keskusliittoon aiheena poliiseille suunnattu kalastuksenvalvontakoulutus. Keskusliitto toimitti poliiseille materiaalia koulutuksen pitoon ja myöhemmin poliisi tilasi Kalastuksenvalvojan kenttäkäsikirjoja kalastuksenvalvontaan osallistuville poliiseille sekä laitoksen poliisiautoihin.

Laitos todella panostaa kalastuksenvalvontaan. Aikaisemmin heillä oli nimettynä kolme eräyhteyshenkilöä. Koulutuksen jälkeen heitä on 12. Jokaiselle henkilölle on oma puhelinnumero, johon voi olla yhteydessä kalastukseen ja metsästykseen liittyvissä asioissa.

Paikallisten kalastuksenvalvojien kanssa yhteisiä valvontaiskuja ei vielä ole järjestetty, vaan laitoksella on toistaiseksi keskitytty viranomaisyhteistyöhön Merivartioston ja Metsähallituksen erävalvojien kanssa.

– Kalastuksenvalvojien kirjoittamien näyttömääräysten suhteen on kyllä ylintä johtoa myöten tehty selväksi, että kun valvoja on työnsä tehnyt, niin sakko pitää tulla, kun sille on aihetta, korostaa Rosendahl.

Pyydyksiä on runsaasti

Takaisin veneeseen. Kun kalastuksenvalvonta aloitettiin keväällä Lohjanjärvellä, vastaan tuli aika paljon pyydyslippuja, joissa ei ollut lainkaan pyydyksiä. Hyviä pyyntipaikkoja varattiin ja niinhän ei lain mukana saa tehdä. Partio otti asiaan heti keväällä tiukan linjan ja poisti havaitut pyydysliput. Enää paikkoja ei varata.

Iltapäivän ja illan aikana tulee selväksi, että Lohjanjärvellä todella on pyydyksiä. Kauempana rannasta verkkoja ja rannan läheisyydessä rapumertoja. Pyydykset on pääsääntöisesti merkitty hyvin ja lain vaativalla tavalla. Mutta, kuten niin monessa muussakin paikassa, yhteystiedot tuntuvat puuttuvan liian monesta pyydyksestä.

Yhteisvalvontaa Metsähallituksen kanssa

Lohjanjärven eräpoliisit Huhta ja Heikkinen tekevät venehommia muun työ ohessa. Pääasiassa he työskentelevät autopartiossa ja vesille mennään useimmiten viikonloppuisin.

– Tänä vuonna on saatu lisää resursseja vesillä tehtävään valvontaan ja ensi vuodeksi meille on luvassa uusi valvontavene, iloitsee Huhta.

Heikkinen kertoo olleensa vesillä miltei joka viikonloppu juhannuksen jälkeen. Lohjanjärven lisäksi hän on eräyhdyshenkilön muodossa ollut valvomassa retkeilijöitä Nuuksion kansallispuistossa yhdessä Metsähallituksen erätarkastajan kanssa.

Viikkoa aiemmin heillä oli tuollainen yhteisvalvonta Lohjanjärvellä ja Vihdin Hiidenvedellä. Matkassa oltiin sekä poliisin että Metsähallituksen veneillä. Tuolla reissulta tavattiin kalastaja, jolla oli saaliina seitsemän alamittaista kuhaa.

Sakoilta ei tänäänkään vältytty

Tänään alamittaisia kuhia ei havaittu. Kalastajien määrä järvellä kasvoi illan hämärtyessä, mutta saalit olivat olleet varsin heikkoja. Useimmilla oli saldona ahven tai kaksi, vain yksi oli saanut 55 senttisen kuhan. Kuuluisa kuhavesi ei aina päästä kalastajaa helpolla.

Pääsääntöisesti tarkastettujen kalastajien luvat olivat kunnossa. Yksi kalastaja sai käteensä 100 euron muistutuksen kalastonhoitomaksun puuttumisesta. Kaksi kalastajaa oli unohtanut luvan kotiin, mutta Heikkinen sai heiltä myöhemmin kuvat luvista puhelimeensa, joten asia oli kunnossa.

Kalastuksen lisäksi poliisi valvoo vesiliikennettä. Veneessä oleva sammutin tulee huoltaa joka vuosi. Illan aikana annettiin muutama 70 euron sakko huoltamatta jääneestä sammuttimesta. Samoin veneen rekisteröinnin tulee olla kunnossa. Vähintään 5,5 metriä pitkästä tai yli 20 hevosvoiman moottorin omaavasta veneestä, kuuluu olla ajankohtaiset tiedot Traficomin venerekisterissä.

Illan kyseenalainen mestari oli mieshenkilö, joka jo heti paikalle saapuessamme ilmoitti, ettei hänellä ole kalastuslupaa. Lisäksi hänen veneensä sammutin oli jäänyt huoltamatta ja kaiken kukkuraksi koko venettä ei löytynyt rekisteristä. Sakothan siitä seurasi.

Palaamme takaisin Hiidensalmen venerampille kello 23 aikaan illan jo pimennyttyä. Toivotan rauhallista vuoron jatkoa Pasille ja Mikalle, kun he lähtevät vielä hetkeksi vesille valvomaan Lohjan yössä liikkuvia veneitä.

Kirjoitus on julkaistu Suomen Kalastuslehdessä 5/2021.