Search
Close this search box.

ARTIKKELI

Kalastusta ja fongausta

Valtakunnallista kalastuspäivää vietettiin 15. toukokuuta. Tuhannet lapset ympäri Suomen suuntasivat kalavesien äärelle hankkimaan uusia elämyksiä. Monelle lapselle päivä on ihka ensimmäinen kosketus kalastukseen.

Valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtumia järjestettiin 50 paikkakunnalla ympäri Suomea ja niihin osallistui yli 8 300 lasta. Suurin osa tapahtumista järjestettiin toukokuussa, mutta muutamia tapahtumia oli syksyllä elo- ja syyskuussa.

Kalastusalueet ja osakaskunnat olivat lähteneet mukaan tapahtumien järjestämiseen ilahduttavalla joukolla. Pienillä paikallisilla tapahtumilla saadaan varmasti synnytettyä uusia kalastajia.

Suosittu tapahtuma Helsingissä

Helsingissä Valtakunnallista kalastuspäivää vietettiin Vanhankaupunginkosken suvannolla 15. toukokuuta. Vuosi vuodelta halutumpi tapahtuma toi lähes 400 helsinkiläistä koululaista opettajineen kalaan yhdelle Suomen parhaista kalapaikoista.

Vanhankaupunginkosken suvannon äärellä lapsille oli tarjolla kotimaisten kalalajien tunnistusta, silakkapihvimaistiaisia, perhokalastusta, veneilyturvallisuutta, kalan käsittelyä sekä tietysti kaikkien odottamaa ja toivomaa ongintaa.

Kotkalaisen Pasi Kauppisen paistamat herkulliset silakkapihvit olivat jälleen lasten mieleen. Monesta suusta kysyttiin mikseivät koulun silakkapihvit maistu näin hyviltä.

Odotetuin aktiviteetti oli tietysti se, kun lapset pääsivät itse kalaan. Lapsia olivat onginnassa avustamassa kalastusopas Juha Happosen johdolla Autere-opiston kalastuskurssilaiset.

Osakaskunta mukana jo vuodesta 2006

Pohjois-Savon Kolehmalan osakaskunta on ollut mukana ensimmäisestä kalastuspäivästä vuodesta 2006 lähtien. Hoitokunnan sihteeri Timo Orasen mukaan kalastuspäivä on hieno juttu ja tapahtumaan on aina ollut helppo saada aikuisia talkoolaisiksi. Päivä on kiva kokemus lapsille ja se aktivoi lapsia kalastuksen pariin. Päivän jälkeen kylällä kulkee aina lapsia vapa kädessä.

Tämä vuosi oli ensimmäinen kun he hakivat rahaa tapahtuman järjestämiseen ELY-keskukselta ja myös saivat sitä. Kaikkina aiempina vuosina he ovat järjestäneet tapahtuman omalla rahalla.

Kalastuspäivän lisäksi he käyvät kouluissa kertomassa verkko- ja katiskakalastuksesta ja kalankäsittelystä sekä valmistavat yhdessä ruokaa kotitaloustunneilla.

Kalabongaus kuuluu jo kalenteriin

Koululaisten kalabongauskisan voitto meni tällä kertaa Rautalammille. Matti Lohen koulun 2. luokka bongasi mahtavat 13 eri kalalajia. Hienot välinepalkinnot ilahduttivat voittajia. Matti Lohen koulu on ollut ahkera bongauskisaan osallistuja jo useampana vuonna.

Koululuokkien välisessä kalabongauskisassa saatiin saaliiksi kaikkiaan 20 eri kalalajia. Se on hyvä saavutus, kun puhutaan lapsista, joista iso osa ei ole ehkä koskaan käynyt kalassa.

Kaikkien kisaan osallistuneiden luokkien kesken arvottiin kalastusvälineitä koko luokalle. Voittajien lisäksi palkintoja saivat Rautavaraan yhteiskoulun 4. luokka ja Ähtärin Otsonkoulun 5A-luokka. Ähtäriläiset ovat myös olleet mukana kisassa useana vuonna.

Koululaisten kalabongauskisan yhteistyökumppaneina olivat tuttuun tapaan Kuusamon Uistin, Eumer Finland, Finlandia Uistin, Daiwa, OPM, Abu Garcia ja Rapala. Kaikille yrityksille iso kiitos hienoista palkinnoista.

Lue lisää Valtakunnallisesta kalastuspäivästä ja Koululuokkien kalabongauskisasta.

VALTAKUNNALLINEN KALASTUSPÄIVÄ

  • Valtakunnallinen kalastuspäivän virallisena tehtävänä on tuoda kalastusta esille.
  • Vuodesta 2006 alkaen tutustuttanut yli 100 000 lasta ja nuorta kalastukseen ympäri Suomen.
  • Tapahtumien tarkoituksena on kertoa kalastuksesta, kotimaisesta kalasta ja sen käytöstä ruokana lapsille ja heitä lähellä oleville aikuisille.
  • Järjestäjinä Kalatalouden Keskusliitto jäsenjärjestöineen yhteistyökumppaniensa kanssa.
  • Päivää rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö kalastonhoitomaksuvaroista.

Kirjoitus julkaistu Suomen Kalastuslehdessä 6/2019.