Etusivu
Choose language

Keskusliitto Kalastus Kaikkea kalasta Kalastuksenvalvonta Kalastusalueet Osakaskunnat Kaupallinen kalastus Tuotteet

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Puhelin (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
Email kalastus@ahven.net
 
Etusivu
Extranet
 

Kalastusmaksuista kysyttyä


Kysymys: Puhutaan ainakin kalastuskortista, valtion kalastuskortista, kalastusmaksusta, kalastuksenhoitomaksusta, kalastonhoitomaksusra ja vesienhoitomaksusta. Mistähän tässä lopulta on kysymys?

Vastaus: Rakkaalla lapsella on monta nimeä... Uusi kalastuslaki astui voimaan 1.1.2016. Siinä kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu yhdistyivät yhdeksi maksuksi, nimellä kalastonhoitomaksu.

Kalastonhoitomaksu on valtion veroluontoinen maksu. Se pitää suorittaa, jos on 18–64 -vuotias ja harjoittaa muuta kalastusta kuin pilkkimistä, onkimista tai silakanlitkausta. Maksu on suoritettava vaikka kalastaisikin vain omalla vesialueella.

Pyydyskalastukseen ja kalastukseen usemmalla kuin yhdellä vavalla vesienomistajat myyvät omia kalastuslupia.


Kysymys: Miten kalastonhoitomaksu maksetaan? Mistä saa tilisiirtoja ja tarvitaanko viitenumeroa?

Vastaus: Kalastonhoitomaksusta voit lukea linkistä http://www.ahven.net/luvat.

Kalastonhoitomaksun voi maksaa netissä, puhelimitse tai palvelupisteessä.

Uuden lain mukaan kaikki kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Rekisteröitymisen vuoksi ei maksua voi enää suorittaa suoraan tilisiirtona.


Kysymys: Täytän heinäkuussa 65 v, täytyykö minun maksaa kalastonhoitomaksu jos alkuvuodesta kalastan esim. verkoilla.

Vastaus: Kyllä täytyy. Kalastonhoitomaksu pitää olla suoritettu kalastettaessa muulla tavoin kuin jokamiehen onginta- pilkintä- ja silakanlitkausoikeudella kaikilla 18–64 vuotiailla. Maksuvelvollisuus päättyy, kun 65-vuotta on tullut täyteen. Jos kalastusta tulee harjoitettua vain muutaman kerran kalenterivuoden alettua kunnes täyttää 65 vuotta, voi olla edullisinta maksaa kalastonhoitomaksu seitsemän tai yhden vuorokauden jaksoissa.


Kysymys: Palautetaanko kalastuksenhoitomaksu heinäkuun jälkeen kun on täyttänyt 65 vuotta?

Vastaus: Ei palauteta, katso edellinen kysymys.


Kysymys: Kalastan vain kokonaan omistamallani lammella, tarvitseeko minun maksaa kalastonhoitomaksua? Olen 45-vuotias.

Vastaus: Maksu on maksettava vaikka kalastaisikin vain omalla vesialueella. Kalastuslakiin ei ole sisällytetty maksusta vapauttamista mainitsemallasi perusteella.Kysymys: Miksi ihmeessä maksaisin kalastusmaksuja, kalastuksenvalvojaa en ole nähnyt kolmeenkymmeneen vuoteen ja jos näkisinkin, niin ei siitä juuri mitään seuraa. Ehkä toruvat?

Vastaus: Kalastusmaksut kannattaa maksaa, sillä kyseessä on korvamerkitty raha, joka kiertyy kalatalouden hyväksi. Maksamalla huolehdit tulevien vuosien saaliistasi. Toisaalta ”vapaamatkustajat”, eli maksun laiminlyöjät syövät sinun kalaasi. Rangaistukset eivät ole tässä oleellisia vaan se että maksuja voidaan hyvin perustella. Tällä hetkellä rikesakko kalastonhoitomaksun laiminlyömisestä on 100 euroa.

Kalastonhoitomaksuvaroista osa käytetään suoranaisiin kalakantojen hoitotoimenpiteisiin. Sen lisäksi osa muusta rahoitettavasta toiminnasta edistää välillisesti kalakantojen hoitotoimintaa. Nykyään näiden varojen käyttö onkin huomattavasti monipuolistunut. Niitä käytetään mm. kalatalousalan järjestöjen sekä kalastusalueiden toiminnan tukemiseen. Määrärahoilla ei kuitenkaan tueta valtion kalataloushallinnon toimintaa.


Kysymys: Minä soudan meidän perheessä venettä ja mies laskee verkot. Pitääkö minulla olla kalastonhoitomaksu maksettuna soutaessani venettä verkkoja laskettaessa ja koettaessa?

Vastaus: Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos on mukana ainoastaan verkonsoutajana joka ei käsittele pyyntivälineitä pyyntitapahtuman yhteydessä.


Kysymys: Olen Ruotsissa asuva Närpiöläinen. Tarvitsenko minä valtion kortti kuin kalastan Suomessa ainoastaan kylän vesillä verkoilla huhtikuusta–elokuuhun?
Olen 65-vuotias, entäs 57-vuotiaan vaimoni maksut?

Vastaus: Kalastonhoitomaksu tulee olla maksettuna jokaisella 18–64 -vuotiaalla kalastajalla paitsi pilkkiessä, ongittaessa ja silakanlitauksessa. Koska olet jo 65 -vuotta täyttänyt, niin valtion kalastonhoitomaksun maksamista ei tarvita. Vaimollasi on kalastonhoitomaksu oltava mainitsemassasi kalastuksessa maksettuna.

Verkkokalastukseen tarvitsette molemmat myös vesialueen omistajan (osakaskunnan) luvan.


Kysymys: Minkälaiset kalastuskortit tarvitsen kun uistelen mökillä heinäkuussa? Olen 20-vuotias.

Vastaus: Koska olet jo 18 vuotta täyttänyt, on valtion kalastonhoitomaksu oltava maksettuna. Mikäli uistelet useammalla kuin yhdellä vavalla, tarvitset myös vesienomistajan luvan.


Kysymys: Mitä lupia tarvitaan Helsingin Vanhankaupunginlahden suvantoalueelle?

Vastaus: Alueella kalastusta harjoittavalla (HUOM! myös ongintaa) tulee olla maksettuna valtion kalastonhoitomaksu ja Helsingin kaupungin erillislupa Vanhankaupunginkosken alueelle. Lisätietoja alueen luvista ja kalastusjärjestelyistä voi kysyä Helsingin kaupungin liikuntavirastosta kalastuksenvalvojilta puh. 09 310 87777 tai 0400 449 759. Tällaisissa erityiskohteissa onginta, pilkintä ja silakanlitkaus sekä kalastaminen kalastonhoitomaksun nojalla on hyvin yleisesti ELY-keskuksen tekemällä päätöksellä kielletty.

Kalastus voi olla kiellettyä myös muun lain tai määräyksen perusteella. Kalastonhoitomaksulla ei saa kalastaa mm. seuraavilla alueilla:

  • vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueilla
  • niin lähellä asuttua rantaa, että siitä aiheutuu tarpeetonta haittaa tai häiriötä
  • 50 metriä lähempänä troolia tai isorysää


Kysymys: Lähden viikonloppuna uistelemaan. Minulla on kalastonhoitomaksu maksettuna, mutta meinaan kyllä vetää neljällä vavalla. Miten teen hommasta ”laillista”?

Vastaus:Kalastonhoitomaksu koskee yhtä vavoistasi. Kolmelle muulle vavalle joudut hankkimaan vesialueen omistajan luvan. Monin paikoin on saatavana laajoja vesialueita kattavia ns. yhtenäislupia. Selvitä lupa-asia hyvissä ajoin ennen kalastamaan menoa. Lupien myyntipaikat ja niiden sisältö ja hintakin ovat vaihtelevia. Soita tutulle ranta-asujalle kyseisellä paikkakunnalla, jos mahdollista. Luvan myynti on sijoitettu usein kyläkauppaan, huoltoasemalle tai kioskille. Tietoja kalastusalueiden myymistä yhtenäisluvista kannattaa hakea netistä, myös www.ahven.netin kautta.


Kysymys: Olen 52-vuotias mökkiläinen ja haluaisin kalastaa mökkijärvessäni katiskalla ja verkolla. Mitä lupia tarvitsen?

Vastaus: Koska ikänne on välillä 18–64 ja kalastatte muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla, teidän pitää maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Sen lisäksi tarvitsette kalaveden omistajan luvan näille pyydyksille. Näiden lupien myynti on usein järjestetty alueen huoltoasemien tai lähikauppojen välityksellä. Paikkakunnalla vakituisesti asuvilta rannanomistajilta kannattaa myös kysyä, miten lupien myynti järvellä on järjestetty.


Kysymys: Onko kaikissa kalastusrajoitus sivustolle merkityissä vaelluskalavesistöissä kalastus pelkällä kalastonhoitomaksulla kielletty vai täytyykö kielto olla merkitty? Varsinkin padon tai voimalaitoksen alapuolella, jossa ei aina ole välttämättä virtausta? Mistä saa tiedon onko vesialue määritelty koskikalastuskohteeksi ja joutuuko kyseiselle vesialueelle ostamaan erillisen luvan?

Vastaus: Kalastusrajoitus.fi palveluun on merkitty vaelluskalavesistöjä (oranssilla) ja muita kieltokohteita (punaisella). Vaelluskalavesistöissä onginta, pilkintä ja kalastonhoitomaksulla tapahtuva viehekalastus on kielletty koski- ja virta-aluiella, eli paikoissa, missä vesi silmin havaittavasti virtaa. Hyvin harvassa paikassa on kieltoalue merkitty maastoon.

Palvelussa on kuitenkin vielä puutteita, kaikki vaelluskalavesistöt eivät siinä vielä näy. Vielä tässä vaiheessa ei siis pysty saamaan täyttä varmuutta kalastuksen sallittavuudesta palvelun kautta, jos kalastaa virtaavassa vedessä.

Padon alapuolella kalastus on aina kiellettyä 100 metrin matkalla joten siinä ei veden virtaavuus tai virtaamattomuus merkitse mitään.

Koskikalastuskohteet sisältyvät niihin oranssilla merkittyihin kalastusrajoitus.fi palvelussa. Tosin kaikkiin kohteisiin ei ole myytävänä lupia. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä kohteesta, kannattaa kyseisen alueen kalatalouskeskukselta kysyä, onko luvanmyyntiä.


sivu päivitetty 26.4.2016